Beer & Food

Een fenomeen wat laatste jaren steeds meer een rol is gaan spelen in de wereld van het speciaalbier is ‘Food Pairing’

Food Pairing is simpelweg het combineren van gerechten met verschillende bieren. Food Pairing wint steeds meer aan populariteit (en dat is volkomen terecht).

Door de vele stijlen en verschillende smaken dient bier zich als een uitstekende drank om te combineren bij verschillende gerechten.

Aller eerst zijn er 3 belangrijke basisprincipes die belangrijk zijn tijdens Food Pairing

Smaakovereenkomsten
Bij het principe smaakovereenkomsten word er gekeken naar bepaalde smaken uit een gerecht die overeenkomen met smaken uit een bier. De roosterachtige en karameltonen die voort komen uit de geëeste mouten van een Brown Ale, doen denken aan de smaak van medium gebakken vlees. Een mooie frisse lichtzuren Weizen toont op zijn beurt weer mooie overeenkomsten met verse geitenkaas.

Op deze manier kunnen beide producten elkaars smaakbeleving intensiveren. Een valkuil bij smaakovereenkomsten is het combineren van basissmaken met elkaar, denk hierbij aan zoet met zoet en bitter met bitter. Omdat ze teveel op elkaar lijken doen ze afbreuk aan elkaar

Smaakcontrasten
Bij het principe smaakcontrasten worden totaal verschillende smaken tegen over elkaar gezet, zodat ze elkaar beter doen laten uitkomen. Vaak komen het bier en het gerecht samen nog beter tot hun recht dan apart. Een combinatie die misschien zal doen verbazen is die van oesters met een porter/stout. Porter en Stout bieren hebben vaak gebrande tonen van koffie en chocolade met een lichtzoete body en in de nasmaak gebrande koffie.

De oester zorgt voor een smaakexplosie in de mond door de zilte, minerale en frisse smaak. De smaken van de porter/stout versterken de jodiumachtige en subtiele hazelnoot smaak.

Complementaire Smaken
De benadering van het principe complementaire smaken is wat subtieler. Bij dit principe werkt het bier meer als een smaakgever.

Knoflook is een voorbeeld wat vaak lastig te combineren is met wijn. Terwijl bepaalde tarwebieren erg goed samen gaan met knoflook. Tarwebieren kunnen een extra dimensie geven aan de smaak hiervan.

Chocolade en rood fruit gaan erg goed samen. Tijdens het dessert zou je bijvoorbeeld een chocolade taart kunnen serveren en hier een frambozenbier bij kunnen schenken. Dit kan een mooie extra dimensie aan het gerecht geven.

Intensiteit
Een andere zeer bepalende factor om rekening mee te houden is de intensiteit van een gerecht of bier.

Een gerecht met minder intensief uitgesproken smaken zal onder sneeuwen wanneer hierbij een sterk bier met intense smaken bij geserveerd word. Andersom geld hetzelfde, wanneer bij een intens gerecht qua smaken een licht bier met subtiele smaken word geserveerd wordt dit bier ondergesneeuwd door het gerecht.

Enkele voorbeelden van gerechten in combinatie met bepaalde bieren:

Probeer eens een Indiase curry met een IPA.
Let hierbij wel op dat een stevigere IPA met flinke bitterheid en een hoger alcoholpercentage de pittigheid kan intensiveren. Als je dit wil voorkomen, kies dan bij voorkeur voor een wat zachtere IPA die niet extreem bitter is en wat lager in alcohol is.

Een mooie Duitse Weizen is ook goed te combineren met een Indiase curry, het tarwe karakter zal de curry wat temperen, terwijl  de gistaroma’s in een hefeweizen een mooi tegengewicht geven

Probeer eens kipspiesjes met citroen en een Pale ale.
Kies een Pale Ale waarbij de aromas van het hop goed naar boven komen. De Pale ale zal een extra kruidige of licht fruitige laag toevoegen.

Probeer eens witvisfilet met een witbier. 
Omdat bepaalde soorten witvis erg licht van smaak zijn word er vaak een citroentje bij gegeven. Deze combinatie is terug te vinden in het witbier. Het zuurtje, de fruitigheid en de tonen van specerijen in witbier complementeren mooi met de vis en de frisheid van het witbier past uitstekend bij de smaak van de vis.

Probeer eens zuurkool met een rookbier.
Door de melkzuurgisting van de kool heeft zuurkool automatisch affiniteit met bier. Rookbier van gerookte mout heeft een krachtige smaak die goed past bij het gerookte van spek en worst. Ook zal dit bier ervoor zorgen dat het zoutige in dit gerecht ietwat getemperd word.

Probeer eens een chocoladefondant met een imperial Stout.
Dit dessert is machtig en zoet en blijft lang in de mond hangen net als een imperial Stout! De koffie en rook smaken uit een Imperial Stout voegen ook een mooie extra dimensie toe

Een chocoladefondant is ook mooi te combineren met mooie fruitbieren. Zoals hierboven eerder benoemd zijn chocola en rood fruit een prachtige combinatie. Een fruitbier met tonen van rood fruit gaan heerlijk samen met een chocoladefondant!

Tot slot is Food Pairing vooral leuk door de vele mogelijkheden. Probeer dus vooral zelf zoveel mogelijk uit en experimenteer er op los! je zal zien dat dit tot mooie onverwachtse combinaties kan leiden.

Beer & Food