Bier stijlen

Er zijn veel verschillende bierstijlen en substijlen op de markt. De wereld van het bier is zo uitgebreid en complex dat er eigenlijk voor iedereen wel een biertje op de markt is.

HopHouse heeft voor jou daarom een aantal stijlen op een rij gezet met een stukje toelichting.

Lager
De term Lager is van Duitse oorsprong (lagern). Een duidelijk kenmerk van lager is dat alle lager bieren ondergistende bieren zijn. Beierse Brouwers lieten hun bieren gisten in koele kelders, door het gisten in deze koele kelders onstonden er florale aroma’s in het bier. Lager bieren zijn over het algemeen helder, niet heel hoog in de alcohol en aangenaam fris.

IPA
Het verhaal rond het ontstaan van de IPA dateert uit de 17e eeuw. India was in deze tijd een kolonie van Engeland. De Engelsen in India hadden behoefte aan het bier dat ze gewend waren van thuis in Engeland. Er was alleen 1 probleem, tegen de tijd dat het bier vanuit Engeland in India aankwam was het niet meer te drinken. 

Een brouwer in Engeland kwam op het idee meer mout toe te voegen aan het bier wat zorgt voor meer alcohol en meer alcohol zorgt voor een langere houdbaarheidsdatum. Ook werd er door deze brouwer meer hop toegevoegd aan het bier. Hop dient als conserveringsmiddel en zorgde er dus ook voor dat het bier langer houdbaar bleef. De bier vorm met meer mout en hop kwam drinkbaar aan in India. En zo ontstond De India Pale Ale (IPA). Tot aan het begin van de 20e eeuw bleef deze stijl erg populair in het Verenigd koninkrijk. Hierna werd het voor lange tijd amper tot niet gedronken. 

In de jaren 70 van de vorige eeuw werden er veel nieuwe verschillende hopsoorten ontwikkeld. Een aantal brouwers in Californië is hier mee gaan experimenteren. Een bier met een aangename bitterheid en mooie citrus smaken was het resultaat. De brouwers wisten niet onder welke stijl dit bier nou eigenlijk viel, vandaar dat de term India Pale Ale weer aangehaald werd. IPA bieren staan bekend om het vele gebruik van Hop in de bieren wat prachtige fruitige aromas aan het bier kan geven.

Weizenbier
Weizen is een stijl uit het Duitse Beiern. Het is een tarwebier en wordt gebrouwen volgens het duitse Reinheitsgebot. De stijl kent een heldere versie namelijk kristallweizen en een troebele versie genaamd hefeweizen. Weizenbier heeft een zoete en rommige smaak en de bitterheid is vaak heel licht tot niet aanwezig. De hefeweizen bevat vaak aromas van kruiden, kruidnagel en banaan.

Witbier
Witbier kan eigenlijk gezien worden als het Belgische neefje van de Duitse Weizen. Een groot verschil is dat bij het belgische witbier er specerijen worden toegevegd. Het gaat dan voornamelijk om sinaasappelschil en korianderzaad. Een ander groot verschil is dat in witbier ook gebruik word gemaakt van ongemoute tarwe. Witbier heeft over het algemeen een fris, licht zuur, bloemig, fruitig en citrusachtig smaakprofiel.

Dubbels en Tripels
De namen Dubbel en Tripel stammen uit een tijd dat het alcoholpercentage nog niet precies gemeten werd. Als een bier sterker was, werden er 2 of 3 kruizen  op de tonnen gezet vandaar de naam Dubbel en Tripel. Het hogere alcoholpercentage in Dubbels en Tripels is dan ook 1 van de kenmerken van deze stijlen. De smaken van mout komen vaak duidelijk door in deze bieren. Dubbels en Tripels hebben over het algemene een Stevige Body. De gist in deze bieren zorgt voor fruitige smaken en smaken van specerijen.

Saison
Saison is het Franse woord voor seizoen, deze bierstijl draagt deze naam omdat de Saison van oorsprong een seizoensbier is. Deze bier stijl werd gebrouwen in de winter door boeren en in de zomer maanden werd dit bier dan geschonken aan de landarbeiders op vooral graanbedrijven. De Saison word ook wel Farmhouse ale genoemd. Kenmerken van de Saison zijn: kruidig en citrus achtig met vaak een erg droge afdronk. sinasappel, citroen, peper en lichtelijk zuur.

Bock
Bock is een stijl die oorspronkelijk afkomstig is uit Duitsland maar, vooral ook in Nederland erg populair is. Sinds eind jaren 70 is de deze stijl weer in de belangstelling te komen staan. Bock bieren zijn vaak wat moutig en zoet. Karameltonen zijn bij bock bieren vaak duidelijk aanwezig.

Porter
Porter is een Bierstijl met een mooie geschiedenis. Het bier vind zijn oorsprong in het begin van de 18e eeuw in Londen. Er zijn intussen erg veel verschillende soorten porters op de markt. Het karakter van het porter bier komt vooral voort uit de geroosterde mout. De geroosterde mout geeft niet alleen de kleur aan het bier maar, zorgt ook voor de koffie en choclade tinten die vaak in porters terug te vinden zijn.

Stout
Een Stout kan ook wel gezien worden als een extremere versie van een Porter. De koffie en roosterachtige tonen zijn bij Stout bieren vaak wat steviger aanwezig. Het alcoholpercentage van de verschillende stout bieren kan verschillen van 4% tot wel meer dan 10% alcohol in sommige varianten.
.

Bier stijlen

Copyright © 2020 HopHouse | E-mail: info@hophouse.nl | Algemene voorwaarden | Privacy policy | KvK nummer: 80946151 | BTW-ID: NL003507460B31 |